Hoppa till huvudinnehåll
Handla online i: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Terrassplattor för en medelhavsstil

Terrassplattor - du måste vara uppmärksam på detta

En terrass kan användas för många evenemang. Det finns tillräckligt med utrymme på området för en avslappnad grillkväll med vänner. Naturligtvis kan du också koppla av på terrassen och njuta av solen till fullo. Men om du inte har en terrass ännu kan du låta bygga en eller hjälpa till. Det är till hjälp om du i förväg informerar dig om möjligheterna och skaffar information om typerna av terrassplattor och kakel. Men även om du inte längre gillar den gamla terrassen kan du fästa nya kakel. Terrassplattor och kakel är oundvikliga för en vacker yta för avkoppling utomhus. Dessutom håller terrassskivorna också om man till exempel vill placera en plaskdamm för barnen på terrassen. Med kakel skapar du en medelhavskänsla så att du kan njuta av sommaren utomhus. Men för att detta inte längre bara ska förbli en dröm bör du snart börja välja kakel eller terrassplattor och ta itu med infästningen av terrassplattorna.

Terrasser och trädgårdsplattor

Terrass och trädgårdsplattor


Vilket material är uteplatsplattor eller kakel gjorda av?

Du kommer att få terrassplattor eller till och med plattorna till terrassen av betong eller natursten. Helhetsbilden är avgörande för valet av terrassplattor. Man bör vara uppmärksam på husväggen, trädgården och eventuellt även trottoarerna genom trädgården. Betongterrassskivorna finns i olika färger och former. Kakelplattorna med sandblästrad ådring ger ett underbart utseende. Det finns en punkt du bör tänka på när du väljer uteplatsplattor – priset. Kostnaden för altanplattorna som du kan använda för att kakla uteplatsen är relativt hög. Det är därför extra viktigt att du i förväg tar reda på kostnaderna för terrassplattorna. Terrassskivor på betong kan oftast kaklas och fästas väldigt enkelt, även av hobbyhantverkare. Men om du vill kakla terassplattor av natursten på altanen behöver du lite manuell kompetens. Terrassplattor av natursten ser mer eleganta ut, men är oftast dyrare att köpa än terrassplattor av betong. Kakel av natursten har dock vissa fördelar. De är fria från gifter och erbjuder ett mycket brett utbud av färger att välja mellan. Som regel, med terrassplattor eller kakel av natursten, är ingen av plattorna lika. Ådringen på terrassskivorna är därför helt olika för varje kakelplatta. Terrassplattor används också ofta i terrakottaoptik. Det finns dock även uteplatsplattor av trä. Plattor av sandsten är lika populära och passar perfekt till ett hus av sandsten.

Terrasser och trädgårdsplattor

Terrass och trädgårdsplattor i trälook


Vad måste man tänka på när man väljer uteplatsplattor?

Terrassplattor finns i olika kvaliteter. Vid köp är det därför mycket viktigt att du tittar mycket noga på altanskivorna. Även typerna under brickorna är inte alltid identiska. Så om du vill njuta av uteplatsplattorna under en längre tid är det viktigt att du köper anständig kvalitet. En annan punkt är nödvändig när du väljer uteplatsplattor - lastkapaciteten. Om du vill att plattorna ska klara vikten av en bil så måste du se till att altanplattorna håller en mycket hög kvalitet. Det krävs även ordentliga förarbeten vid plattsättning så att det inte blir hålrum under altanskivorna. För hålrum mellan plattorna och terrassskivorna är en garanti för att terrassskivorna snart visar sprickor och skador. Resultatet skulle bli att du skulle behöva kakla om uteplatsplattorna.

Former och färger på uteplatsplattor och kakel

Om du är intresserad av att kakla terassplattor i mönsterlook eller låta kaklade, så finns det även ett brett utbud av terrassplattor. Å andra sidan är att kakla dessa altanplattor ett mer mödosamt jobb. På grund av kombinationen av terrassplattorna krävs extrem försiktighet för att säkerställa att det inte finns några minimala avvikelser i mönstret. Bilden av altanskivorna blir snabbt ojämn. Om du är osäker på att kakla terrassplattorna, sök alltid råd från en fackman. Det är lämpligt att först försöka kakla terrassens plattor på en oansenlig plats. Om terrassskivorna ska hållas enkla utseendemässigt är plattsättning ingen stor grej. Men, som redan nämnts, är det lite svårare att kakla uteplattor i natursten. Eftersom terrassplattorna av natursten oftast har en ådring, som också ska vara i ett jämnt arrangemang. Det är även modernt att kombinera terrassplattorna med andra terrassplattor. Se dock till att mönstret är jämnt och att de olika terrassplattorna är av samma material. Undvik dock att installera för många olika uteplatsplattor, eftersom utseendet då kan verka lite kaotiskt. 

Terrasser och trädgårdsplattor

Terrass och trädgårdsplattor


Släta eller ojämna uteplatsplattor

Du bör även vara uppmärksam på rengöring av altanplattor när du köper altanplattor. Om plattorna har en slät yta kan terrassskivorna givetvis också rengöras lättare. Ojämna terrassplattor av natursten kräver separat rengöring. Var försiktig när du använder en högtryckstvätt för att rengöra altanplattor. Det kan vara så att fogmassan lossnar och terrassplattorna lossnar. Resultatet skulle bli att man skulle behöva kakla om terrassskivorna. En annan punkt som är viktig vid val av terrassplattor är vintern. Om du även skulle vilja använda terrassen vintertid, tänk på att temperaturerna kan göra att terrassplattorna blir hala. Ska du kakla en stig med altanplattor måste även detta beaktas för att minimera risken för olyckor. Grova terrassplattor är mindre hala än terrassplattor med slät yta.

Ju fler uteplatsplattor, desto billigare erbjudande

Tänk framåt när du köper altanplattor. Om du precis ska välja terrassskivorna till altanen bör du även fundera på om inte terrassskivorna också passar för att kakla stigarna eller garaget. Med ett högre antal altanplattor blir priset lägre och du behöver inte längre köpa altanplattorna senare. Planera därför i förväg i vilka områden du vill kakla terassplattorna. En annan fördel med att köpa en större mängd altanplattor är att du får en jämn finish. Så fort terrassen, stigen eller till och med garaget är utrustad med samma kakel blir resultatet en underbar helhetsbild. I ett sådant projekt, förhandla fram en bra rabatt på terrassplattorna med återförsäljaren. Så du kan spara ännu mer när du köper altanplattorna.

Vad händer med de överblivna uteplatsplattorna?

Om du har köpt för många terrassplattor och alla inte kan kaklas, kan terrassplattorna användas för andra ändamål. Terrassplattorna kan brytas upp med en hammare och användas för att kantra rabatter. Terrassplattor av natursten kan också användas mycket bra i blomlådor för att undvika vattenförsämring. Det rekommenderas också att hacka upp resterande terrassplattor och blanda dem med jorden. Detta rekommenderas dock endast om uteplatsplattorna är gjorda av natursten. Det finns inga gränser för din fantasi när du använder de återstående brickorna.

Så här läggs de olika brickorna

Kakelplattorna av natursten eller Betongplattor lägger fram andra procedurer. ha efterträdare Låt oss ta en närmare titt på de två teknikerna för att lägga plattorna förklarade.


Cementplattor:

Betongplattor har starka, hållbara och billiga egenskaper. Det finns nästan inga gränser för variationen när man väljer betongplattor. Betongplattor är också ett populärt material på grund av ytstrukturen. Betongplattor kräver ett stabilt och vattengenomsläppligt underlag. Med hjälp av träpålar och ett snöre kan området som plattorna senare ska läggas på avgränsas väl. Det är lämpligt att gräva ur jorden ca 30 cm. Du bör vara uppmärksam på en liten lutning bort från huset. Detta är viktigt för att regnet inte ska ligga kvar på plattorna utan lätt kan rinna av. En liten gradient märks vanligtvis inte ens. Gott om grus och krossad sten är nu fördelat över området. Det är också lämpligt att välja en höjd på cirka 30 till 40 cm. Det är vettigt att sprida ett 5 till 8 cm tjockt lager av grus eller sand på denna yta. Hittills har hela området ännu inte packats. Denna process kommer in i bilden senare. Har du nu en slät yta framför dig kan du börja lägga plattorna. Betongplattor är väldigt lätta att lägga. Efter att du precis har lagt altanplattorna, som du kan bestämma med vattenpass, följer nu packningen. Kakelytan packas nu med en vibrerande platta. Sedan tillsätts sand på plattorna för att få tillräckligt med fog mellan plattorna. Efter att du har sopat in sanden mellan plattorna kan du nu vattna hela området väl. Så fort ytorna mellan plattorna, det vill säga fogarna och underytan, har torkat kan du behöva fylla fogarna med sand igen. Sopa sanden mellan plattorna igen så att fogarna är helt fyllda. Du måste nu vattna plattorna eller området väl en andra gång - efter att allt är torrt igen kan du trampa på plattorna och terrassen går att gå på.

Terrasser och trädgårdsplattor

Terrass och trädgårdsplattor


Kakel av natursten
Till skillnad från betongplattor måste uteplatsplattor av natursten placeras på ett stadigt underlag. Naturstensplattor har en miljövänlig egenskap, är beprövade och är idealiska för långvarig användning. Gångar, trappor och väggar kan prydas med naturstensplattor. Dessutom passar plattorna också bättre in i helhetsbilden. Att lägga brickorna av natursten är dock ett litet tålamodsspel. Betongplattor finns vanligtvis i standardstorlek. Terrassskivor av natursten har olika dimensioner och måste oftast brytas först. Du måste därför välja naturstensplattorna bit för bit och lägga dem direkt i denna valda ordning. Innan du kan börja lägga plattorna behöver du dock ett betongfundament. Jorden är grävd för detta, 30 cm är helt tillräckligt. Sedan komprimeras jorden, formsättning med träskivor fästs. Notera lutningen, som ska vara borta från huset. Lägg nu ett lager grus ca 3 cm brett på ytan. En förstärkningsmatta av stål ger extra stabilitet. Fyll nu området med betong. Det ska finnas ett ca 15 cm tjockt betonglager. Efter att betongen har härdat i ca 7 dagar, beläggs den med en tätningsmassa. Först nu kan du börja lägga naturstensplattorna.

För läggning behöver du murbruk som är speciellt utformad för att lägga naturstensplattorna.

Observera att murbruket endast kan användas i cirka två timmar. Blanda därför bara så mycket murbruk som behövs. Sätt nu in naturstensplattorna genom att även lägga lite murbruk på plattorna. På så sätt slipper du hål under plattorna. Plattorna slås försiktigt med en gummiklubba så att luften under är helt borta. Området kontrolleras gång på gång med vattenpass. Murbruk som sipprar ut ur plattorna bör avlägsnas omedelbart. Efter att ytan är helt lagd, rengör plattorna med vatten och en svamp. Du kan gå på terrassen efter bara en dags torktid.