Hoppa till huvudinnehåll

Kaklade väggar och golv imponerar inte bara med sitt eleganta utseende,

utan också med sin långa hållbarhet och lättskötta egenskaper. Tack vare de otaliga designerna och ytbehandlingarna är olika typer av plattor lämpliga för både inomhus- och utomhusutrymmen. Det finns många designalternativ, men du bör tänka på i förväg vilken typ av plattor som är rätt för ditt planerade projekt.

Keramiska plattor är de i särklass vanligaste plattorna.

Du kan välja mellan glaserade och oglaserade plattor. Medan oglaserade keramiska plattor mest används som golv i entréområden och på terrasser, är glasade plattor främst lämpliga som väggbeklädnad i köket. De används också som golvbeläggningar för interiöra utrymmen som utsätts för normalt slitage. På grund av den höga hållbarheten och högre halkskyddet är oglaserade plattor helt rätt för utomhusbruk eller i kommersiella utrymmen.

Stengodsplattor, som kan användas särskilt bra som väggplattor,

finns vanligtvis endast i glaserad form. I oglaserad form är de känsliga för smuts och slitage. Stengodsplattor består av finkorniga och kristallina skärvor och är klassikern för innerväggar. På grund av deras material och sättet de är tillverkade, används de ofta för att dekorera badrumsväggar. Lergodsplattor är extremt lätta att sköta och rengöra. Plattorna är dock inte frostsäkra och därför olämpliga för utomhusbruk. Fördelen med det mjuka materialet är att plattorna är lätta att skära och lägga på svåra ställen.

Om du vill designa din uteplats med kakel är det bäst att använda stengodsplattor.

Dessa är frostsäkra, robusta och extremt slitstarka. Dessutom har stengodsplattor vattenavvisande egenskaper och är okänsliga för kemisk påverkan. Kraftiga delade plattor är också lämpliga för utomhusbruk och får poäng för sitt vackra utseende. Delade plattor av oglaserad naturkeramik säkerställer också en hemtrevlig atmosfär inomhus och tål alla belastningar. Naturstensplattor, som finns i olika storlekar och otaliga färger, står för lång livslängd och naturlighet. De är mestadels gjorda av granit med olika strukturer, varför naturstensplattor passar både inomhus och utomhus. Naturstensplattor i granit är hållbara och slitstarka.

Mosaikplattor har ett särskilt vackert utseende,

som kan användas som golvbeläggning, men även som väggplattor i alla utrymmen. Med mosaikplattor, som vanligtvis monteras på galler, kan du enkelt designa ojämna väggar. Det gäller även svåråtkomliga platser eller krökta ytor. Om mosaikplattor måste skäras till önskad storlek kan du använda en skärkniv för att göra detta. För rum med golvvärme är kakel med trälook, som är keramiska plattor, precis något för att göra inomhus- eller utomhusområdet mysigt. Om du letar efter billiga alternativ ska du helst använda PVC-plattor, som finns i många utföranden och olika färger. Dessa plattor är gjorda av vinylmaterial och kan även installeras i badrummet. Sådana plattor är dock inte lämpliga för rum med golvvärme.