Hoppa till huvudinnehåll

Tillgänglighet för kakel

Tillgänglighet i badrummet - tack vare lämpliga plattor

För att kunna leva i sina egna fyra väggar på hög ålder krävs ofta ett barriärtfritt badrum. En duschkabin är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt, eftersom plattorna själva också spelar en stor roll här.


Duschkabin
En duschkabin, även känd som en duschkabin eller golvdusch, ser tidlös och stilren ut. Eftersom det inte finns några snubblande kanter är det ofta möjligt att duscha utan problem även i ålderdom. Det är också mycket praktiskt att en sådan dusch är lätt att rengöra.

En duschkabin är dock inte nödvändigtvis barriärfri. På grund av detta, när du omvandlar din dusch, är det bäst att se till att handtag är tillgängliga för ett stadigt och säkert stativ. Ett säte är lika viktigt i ålderdom, eftersom många människor har svårare att stå under en längre tid. Följaktligen är det också lämpligt att du tänker på låga, stora förvaringsytor så att du enkelt kan komma åt duschgel, schampo och co.

Rätt golv
I duschen såväl som i resten av badrummet är rätt golvbeläggning ett avgörande kriterium för tillgänglighet. Det är bäst att välja en halkfri yta, till exempel kakel med en grov yta. Plattor med halkmotstånd R9 till R11 är mycket lämpliga. Följande gäller här: ju högre antal som visas, desto högre är statisk friktionskoefficient och därmed säkerhetsfoten.

För ett barriärfritt badrum rekommenderas i allmänhet kakelplattor med halkmotstånd på minst R9, där R10 är det bättre valet. För din duschkabin är dock ett högre halkmotstånd nödvändigt, så du bör helst välja R11 för detta. När du väljer är det viktigt att plattor som är utrustade med högre halkmotstånd inte är så lätta att rengöra. På grund av detta är det lämpligt att väga upp önskat glidmotstånd å ena sidan och lättheten på den andra.

Kontrasterande kakelfärger för bättre orientering
Kontrasterande kakelfärger bidrar till bättre orientering när synen försämras med åldern. Till exempel kan en kakeltejp som är ljust färgad och omgiven av betydligt ljusare kakel ”styra” dig säkert genom rummet. Ett annat sätt att förbättra orienteringen är att använda kakel med olika ytor och olika haptik. Så du behöver inte nödvändigtvis se badrummet tydligt, utan känner med bara fötterna att du redan har klivit in i din duschkabin med de halkfria kakelarna.

Ljussystem för ännu mer säkerhet
Dessutom erbjuder ljusledarsystem bättre orientering och därmed större säkerhet i badrummet. Ett stort antal ljusremsor kan enkelt integreras på väggen eller i golvbeläggningen. Med hjälp av ny LED -teknik som är integrerad i kakelbeklädnaden får du mer komfort och kan använda ditt badrum självständigt även i ålderdom. Dessutom erbjuder de olika ljusledarsystemen ett mycket snyggt utseende som du kan anpassa till anläggningen.