Hoppa till huvudinnehåll

Rättelse och kalibrering av brickan

Rättelse eller kalibrering: skillnader och specialfunktioner

När du köper kakel har du mycket olika alternativ för att bestämma vilken kantbearbetning du föredrar. Här kan du ta reda på skillnaderna och ta reda på vilka vägg- och golvplattor som är bäst för dig. Som regel väljs brickor med en pressad kant, dvs. kalibrerad. Plattor med rättning är idealiska för läggning utan eller mycket smala fogar. Om kalibrering eller korrigering av kanterna väljs beror till stor del på läggningen och önskad fogbredd.

Kakel med pressad kant: Kalibreringen är standard

De flesta brickor har kalibrerade kanter, som vanligtvis också kallas pressade kanter. Uttrycket pressad kant kommer från att plattorna pressas till form och tillverkas med en något vinklad kant. Kalibrerade plattor är av samma storlek som de sorteras efter deras kaliber direkt efter produktionen. Ändå är de mer lämpade för bearbetning med större skarvar, eftersom deras kanter inte är lika skarpa som med rättade plattor. Konventionella vägg- och golvplattor tillverkas i kalibrering och finns i dimensionerna 20x20, 30x30 eller 40x40cm. För att kompensera för fasningarna i kanterna är det bäst att använda fogdistanser och jämnt fylla mellanrummen mellan plattorna med injekteringsbruk. Plattor med kalibrering är inte lämpliga för att lägga kant-till-kant eller mycket smala skarvar.

Rättelsen: Skarpa kanter i 90° vinkel

Om brickorna ska läggas på väggen eller på golvet bredvid varandra eller med ett marginalavstånd på mindre än 2 mm, är plattor med rättelse idealiska. Rektifierade plattor har en 90 ° skarp kant, vilket gör att de kan ställas upp direkt. Kanterna slipades efter att plattorna gjordes och fördes till rätt 90 ° vinkel. Rättelse är särskilt populärt bland porslinsstenar, eftersom klinkergolv helst är utformade med de minsta eller inga fogarna. På grund av det extra arbetet med efterföljande sliparbeten är plattor med rättning dyrare än konstruktioner med pressade kanter. Ändå erbjuder de vissa fördelar, särskilt om golvet eller väggen ska utformas med ett jämnt kakelmönster utan luckor.

Normal eller smal fog: Kantbearbetning baseras på önskat kakelmönster

Du kan välja rättade eller kalibrerade plattor i olika utföranden och från olika material. Klassikerna bland vägg- och golvplattorna är försedda med en pressad kant, som måste läggas med fogar. För smala skarvar eller direkt uppläggning av plattor bör du välja rättning, eftersom dessa plattor har helt jämna och skarpa kanter. Fogarna har ett avgörande inflytande på utseendet på hela kakelytan. Det är därför lämpligt att tänka i förväg om du vill ha ett golv med skarvar eller ett jämnt golv utan större avstånd mellan plattorna. Med natursten och porslin stengods förskönar mycket smala fogar kakelbilden.