Hoppa till huvudinnehåll

Kakel utanför området


Utomhusplattor utsätts för vind och väder, kyla och värme. Det är därför kakel måste kunna tåla mycket, särskilt utomhus. Så kvalitet är högsta prioritet här. Men även utomhusplattor av högsta kvalitet kan spricka om de inte är korrekt installerade. Så om du vill lägga trädgårdsplattor eller lägga nya terrassplattor bör du alltid sträva efter bra material och arbeta noggrant.

Utvändiga plattor av natursten

Naturstenplattor är fortfarande bland de mest populära trädgårdsplattorna. För detta ändamål används särskilt materialen sandsten, travertin, granit, kvartsit, kalksten och skiffer. Kopplingen mellan natur och estetik är gemensam för alla dessa naturstenplattor. Alla utomhusplattor är också frostbeständiga. Dessutom finns det vissa skillnader mellan de olika altanplattorna. Sandstenskakel och kakel av travertin har en mycket mer medelhavskänsla än naturstenplattor av granit eller skiffer, till exempel. Kvartsitgolvplattor har en särskilt grov yta och är mer benägna att användas som trädgårdskakel än terrassplattor. Terrassplattor av varmfärgad travertin eller somrig sandsten ger dig en bit Toscana i mitten av Tyskland. De ljusa naturliga tonerna i dessa vackra utomhusplattor, deras sammetslen yta och ljuskornen gör var och en av dessa plattor unika och din terrass en utställning av smak och livsstil. Uteplatser eller trädgårdskakel av granit eller skiffer är mer eleganta och svalare. De utstrålar en aura av tydlig elegans och är särskilt lämpliga som utomhusplattor för stora ytor. För dem som vill ha det mer lekfullt och rustikt kan de grova kvartsitgolvplattorna vara precis grejen för trädgårdsvägen och de subtila kalkstenplattorna alternativet för terrassen.

Terrakotta eller keramiska utomhusplattor

Förutom naturstenplattorna finns det också ett stort antal mycket vackra keramiska plattor för utomhusbruk. Alla dessa paneler bildas av naturliga råvaror och bränns sedan. Om keramiken ska användas som utomhusplattor är den frostsäker och väderbeständig. Men det slutar också likheten mellan de många olika "cotto brickorna", som italienarna kallar dessa eldade utomhusplattor. Terrakottakakorna är bland de högsta kvalitetsprodukterna av denna typ. Råvaran för denna högkvalitativa keramik kommer alltid från närheten av den italienska staden Impruneta, för bara här har jorden rätt sammansättning. Keramiska plattor erbjuds antingen glasade eller oglaserade. Vilken du slutligen väljer är främst en fråga om personlig smak.

Lägg kakel utomhus

Slutligen lite grundläggande information om att lägga kakel utomhus. I grunden måste underlaget vara stabilt och frostsäkert, så är det till exempel med terrassplattor som vilar på en betongplatta. Dessutom ska sulan ha en gradient på två procent. En bitumenbeläggning och bra dränering krävs för tätning. En vanlig metod för att lägga terrassplattor är tunnbäddsläggning. Om du inte vill lägga trädgårdsplattorna på en träkonstruktion eller betongplatta är det ett bra alternativ att lägga i en grusbädd. Även här måste golvet förberedas noggrant och en sluttning får inte glömmas bort.