Hoppa till huvudinnehåll

Golvlister, den perfekta finishen för ditt golv


En golvlist som passar bra med ditt golv ger det vissa något och förbättrar ditt golv avsevärt. Du måste bara se till att du väljer remsor som harmoniserar optimalt och uppfyller dina förväntningar. Utbudet på marknaden är enormt, så du kommer säkert att hitta det du letar efter!

Rätt golvlist för ditt golv

Golvlister säkerställer att golvbeläggningen matchar ytan mot väggen och är helt enkelt oumbärlig för till exempel ett parkett- eller laminatgolv. Golvbeläggningens optiskt fula och ofta ojämna kanter, som aldrig får träffa väggen, täcks perfekt av en golvlist. Därför erbjuder många tillverkare av parkett-, skepps- eller laminatgolv även golvlister med samma ytstruktur som golvbeläggningen. Det är dock absolut inte nödvändigt att du använder sådana anpassade remsor. Om du hittar en annan design eller en annan färg som fortfarande talar till din smak och idéer, finns det inget som hindrar dig från att köpa och installera dessa golvlister. Du har också handlingsutrymme när det gäller remsornas höjd. Se dock till att stängerna inte faller för lågt. Förutom det visuella intrycket är golvlister också ett skydd för rumsväggarna som inte bör underskattas. Oavsett om du tvättar golvet eller bara dammsuger, håller golvlisten bort fukt från väggen och förhindrar fula förare och smuts från dammsugarborsten.

Form och material, vad som passar var

Moderna golvlister kan tillverkas av en mängd olika material. Golvlister av massivt trä är särskilt värdefulla, men också relativt kostnadskrävande. Dessa är en krona, särskilt med äkta trägolv. Fanerade golvlister är billigare, även visuellt tilltalande och därför mycket vanliga. Med denna typ av remsor lamineras en designfilm på en MDF -kärna (ett träfibermaterial). Oavsett om de är rektangulära, rundade eller profilerade på olika sätt, med det stora utbudet av MDF -remsor måste du helt enkelt hitta den golvlist som passar dina behov. Det finns också nästan inga gränser när det gäller foliering. Förutom olika träfärger och de mest varierade strukturerna på träytan kan du också välja bland ovanliga färger. De mest ovanliga idéerna kan förverkligas med MDF -golvlister. Plastlister blir också alltmer populära. Dessa finns också till attraktiva priser och är gjorda av styvt skum eller mjuk PVC. Fördelen är deras robusthet, till skillnad från MDF -golvlister är plastlister praktiskt taget okänsliga för stötar. Med MDF -golvlister kan hackare eller hål i ytan skada folien, folien kan lossna och bärarmaterialet blir synligt. Plast- och massivt träband är alltid det mer hållbara valet, särskilt i sådana fall av skador.

Ovanlig och hög kvalitet
Metalllister passar bra till nästan alla golvbeläggningar. Här används oftast högkvalitativt aluminium, tack vare olika bredder och höjder finns det knappt några användningsområden där aluminiumremsor inte kan användas. Oavsett om den är anodiserad, guldfärgad eller bronsfärgad, eloxerad, kvarnfinish eller pulverlackerad enligt dina önskemål, blir en golvlist i massivt aluminium ett golv iögonfallande. Du får inte en mer stabil, fuktbeständig och ändå lättmonterad variant än remsor av aluminium!