Hoppa till huvudinnehåll
Handla online i: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Allt om kakel

Golvplattor och väggplattor är en självklarhet för varje lägenhet och hem. Men vet du också var de praktiska och dekorativa plattorna kommer ifrån?

Kakelens historia går mycket länge tillbaka. Redan omkring 2000 f.Kr. var golven i husen i Orienten dekorerade med golvplattor. Föregångarna till de nuvarande plattorna gjordes av brända och lufttorkade material. Romarna använde också golvplattor, som huvudsakligen var gjorda av keramik. Efter det romerska rikets fall glömdes de praktiska golvplattorna tillfälligt bort och ersattes med golv av kalk och gipsbruk. Det var inte förrän i början av 1100 -talet som klinkergolv återfick betydelse. Framförallt tillverkade hantverkare i Frankrike och England färgglada vägg- och golvplattor, varav några var konstnärligt målade. Så det tog inte lång tid innan de attraktivt tillverkade plattorna i många färger och former hittade till Tyskland. Här användes ursprungligen dekorativa plattor som ett dekorativt element, särskilt i heliga byggnader som kyrkor och katedraler. Inspirerade av motiv från Orienten skapades konstnärliga mosaiker av individuella väggplattor och golvplattor, som bildade dekorativa prydnader. På 2000 -talet är golvplattor och väggplattor inte längre endast avsedda för dekoration, de praktiska plattorna har blivit en oumbärlig del av den funktionella inredningen av moderna vardagsrum.

Golv- och väggplattor - robusta för daglig användning

Du kommer säkert att ha ett kaklat badrum också. Väggplattor är särskilt användbara i fuktiga rum. Materialen som används för golvplattor och väggplattor är vattentäta. Dagligt bad och dusch är en utmaning för material, golvplattor och väggplattor tål fukt utan problem. Även i köket där kokvätskor och fett hanteras är de okänsliga vägg- och golvplattorna det valda byggmaterialet för att ge dig en lättskött miljö. Kakel är därför särskilt lätt att rengöra, inte bara i hushållens sanitets- och köksutrymmen, utan även kliniker och restauranger är beroende av de robusta material som golv- och väggplattor är gjorda av. Väggplattor och golvplattor är oumbärliga, särskilt i områden där hygien spelar en särskilt viktig roll, till exempel på operationssalar eller restaurangkök.

Tips för effektiv rengöring av vägg- och golvplattor

Väggplattor och golvplattor anses vara okänsliga och särskilt lätta att rengöra. Så är inte alltid fallet. Du bör därför ta några tips till dig för att hålla dina brickor rena och vackra under en lång tid. När det används i sanitära områden är smuts på golvplattor och väggplattor med kalk- och tandkrämstänk särskilt vanligt. I köket finns det också irriterande fettfläckar. Speciellt om du har ljusa plattor märks fläckar snabbt och stör hela bilden i lokalerna. Du bör därför regelbundet rengöra dina golv- och väggplattor och ta bort smuts och skräp. Enkla hushållsmedel och icke-aggressiva specialstädare uppfyller sitt syfte här och ser till att dina golv- och väggplattor är blanka och rena. Ett vanligt problem med kakel som är lite äldre är gulning av materialet. Det bästa sättet att rengöra ytan på dina golv- och väggplattor är att helt enkelt använda salt och lite terpentin. Flytande ammoniak är ett bra medel för att förhindra att brickorna blir tråkiga. Gnugga helt enkelt bort och väggplattorna och golvplattorna kommer att lysa i ny prakt. Användningen av linolja eller enkel ättika säkerställer också en blank och ren yta för golv och väggplattor. För effektiv rengöring av golvplattorna, lägg helt enkelt en skvätt vinäger till det förberedda, varma moppvattnet så får plattorna ett fint, glänsande utseende. Vid envisa kalkfläckar i sanitets- och köksområdet är det bra att använda apelsinskal för att ge golv- och väggplattor en ny glans. Gnid de drabbade plattorna med skalet, låt det hela verka i cirka 1 timme och torka sedan golv- och väggplattorna med en fuktig trasa. Förutom ytan på väggplattorna och golvplattorna måste fogarna också rengöras regelbundet. Några enkla huskurer kan också hjälpa här. Användningen av kommersiellt tillgängligt bakpulver kan vara särskilt effektivt. Blanda bakpulver med lite vatten till en massa. Denna pasta appliceras sedan på lederna, helst med en gammal tandborste, och tvättas bort igen. Men ammoniak är också ett effektivt sätt att effektivt rengöra fogarna på dina golv- och väggplattor.


Slutsats

Väggplattor och golvplattor på 2000 -talet är inte längre rent funktionella beläggningar. Medan det för några decennier sedan fanns lite val när det gällde kakel och dekorerna ofta påminde om sjukhus, finns det nu en mängd attraktiva färger och motiv för särskilt vackra golv- och väggplattor. Som ett av de mest populära golv- och väggbeklädnadsmöjligheterna ger moderna väggplattor och golvplattor ett avgörande bidrag till en positiv gestaltning av den levande atmosfären. Glaserade och oglaserade plattor finns här. När du väljer lämpliga golvplattor bör du vara särskilt uppmärksam på robust kvalitet. Nya väggplattor och golvplattor är vanligtvis ett förvärv som ska hålla i många år, men eftersom golvplattorna är särskilt stressade i daglig användning är en bra och stabil design mycket viktig här. För inomhusbruk är till exempel golvplattor av lergods lämpliga. Om du behöver golvplattor för utsidan, t.ex. för terrassen, kan du välja matchande stengods eller tegelstenar. Golvplattor utomhus måste uppfylla särskilda krav. Materialen som används vid tillverkningen ska vara särskilt slitstarka och frostbeständiga. Oavsett om golvplattor eller väggplattor, för inomhus eller utomhus, nuvarande kakel uppfyller alla krav för funktionalitet och attraktiv design. Nu är det bara att välja din egen personliga modell av praktiska och attraktiva vägg- och golvplattor.

Din webbutik erbjuder ett brett urval av golvplattor och väggplattor med en mängd olika dekorer och mönster för ditt mysiga hem.